Τα σύνορα της Κύπρου και της Ευρώπης είναι φυσικά στην Κερύνεια: Μία ποδοσφαιρική ομάδα ταράζει τα νερά στο νησί

10/31/2021 0 από Άρδην Δυτικής Ελλάδας

Όσοι στην υπό κατοχή Κύπρο σήμερα χαρακτηρίζουν «εθνικιστική έξαρση» ένα αντικατοχικό και αντιφασιστικό σύνθημα  που εκφράζει την ευρωπαϊκή και διεθνή νομιμότητα, δεν είναι απλώς ανεγκέφαλοι αλλά υποταγμένα μυαλά, που η τουρκική κατοχή πέρασε από το έδαφος στα μυαλά τους.”

Κώστας Μαυρίδης

του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ* στην HellasJournal

Σε πρόσφατο ποδοσφαιρικό αγώνα Α’ Κατηγορίας στη Λευκωσία, οπαδοί της προσφυγικής ποδοσφαιρικής ομάδας ΠΑΕΕΚ (της κατεχόμενης επαρχίας Κερύνειας) κάλεσαν  –όπως σε κάθε αγώνα– τους οπαδούς της αντίπαλης λευκωσιάτικης ομάδας να αναρτήσουν κοινό πανό στο οποίο αναγράφεται «Τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια», αλλά οι τελευταίοι αρνήθηκαν.

Σε κατοπινή ανακοίνωση ενός τοπικού συνδέσμου οπαδών της λευκωσιάτικης ομάδας (που αυτοαποκαλούνται «ANTIFA», δηλαδή αντιφασίστες), το πανό χαρακτηρίστηκε «εθνικιστική έξαρση»!

Η ανακοίνωση ήταν από έναν μόνο τοπικό σύνδεσμο οπαδών και όχι από τις δεκάδες συνδέσμους της ομάδας παγκύπρια, που με ανακοινώσεις ή με την σιωπή τους, διαχώρισαν την θέση τους.

Επί της ουσίας, για τα σύνορα της Κύπρου:

  • α) το Σύνταγμα, από εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, περιλαμβάνει την επαρχία της Κερύνειας στην κρατική επικράτεια
  • β) έχουν επικυρωθεί από τη Συνθήκη Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) το 2004, καθιστώντας τα κυπριακά σύνορα μέχρι και την Κερύνεια επίσημα σύνορα της Ευρώπης και
  • γ) το Διεθνές Δίκαιο, με βάση ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας-ΟΗΕ, αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως το μόνο διεθνώς νόμιμο κράτος που περιλαμβάνει και την Κερύνεια.

Συνεπώς, «Τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια», επειδή αυτό ορίζουν το Σύνταγμα, η ΕΕ και το Διεθνές Δίκαιο του ΟΗΕ. Οτιδήποτε άλλο για τα σύνορά μας (π.χ. τα σύνορα μας είναι στον Αστρομερίτη ή στη … Δερύνεια), θα ήταν κατάφωρα ενάντια στην κυπριακή, ευρωπαϊκή και διεθνή νομιμότητα.

 

Όσοι στην υπό κατοχή Κύπρο σήμερα χαρακτηρίζουν «εθνικιστική έξαρση» ένα αντικατοχικό και αντιφασιστικό σύνθημα  που εκφράζει την ευρωπαϊκή και διεθνή νομιμότητα, δεν είναι απλώς ανεγκέφαλοι αλλά υποταγμένα μυαλά, που η τουρκική κατοχή πέρασε από το έδαφος στα μυαλά τους.

Άτομα που αυτοχαρακτηρίζονται ως «αντιφασίστες», όχι μόνο δεν ενισχύουν τον αγώνα κατά του τουρκικού ιμπεριαλισμού και ισλαμοφασισμού, αλλά θεωρούν εθνικιστές εκείνους που αρνούνται να υποταγούν στον σύγχρονο τουρκικό φασισμό ενώπιον μας.

Πρόκειται μεν για περιθωριακή πολιτική αντίληψη, αλλά μοναδική ιδεολογική στρέβλωση παγκοσμίως:  οι αυτοαποκαλούμενοι «αντιφασίστες» στην σύγχρονη Κύπρο, δεν επικρίνουν τον αφηνιασμένο νεοσουλτάνο της Άγκυρας, αλλά όσους αρνούνται να υποταγούν.

Η Ιστορία υπήρξε αμείλικτη κι έτσι θα παραμείνει. Ο ελληνικός λαός, στον οποίον εντάχθηκαν  χιλιάδες Κύπριοι το 1940, πολέμησε μέχρις εσχάτων κατά του φασισμού, υπέρ της ελευθερίας και της πατρίδας.

  • Οι Σοβιετικοί πολέμησαν μέχρις εσχάτων, για να  εκδιώξουν τους Γερμανούς από την πατρίδα τους. Αυτά δεν ήταν εθνικιστική έξαρση αλλά αντιφασιστικός πατριωτικός αγώνας.

Όσοι στην υπό κατοχή Κύπρο σήμερα χαρακτηρίζουν «εθνικιστική έξαρση» ένα αντικατοχικό και αντιφασιστικό σύνθημα  που εκφράζει την ευρωπαϊκή και διεθνή νομιμότητα, δεν είναι απλώς ανεγκέφαλοι αλλά υποταγμένα μυαλά, που η τουρκική κατοχή πέρασε από το έδαφος στα μυαλά τους.

Ο αγώνας των λαών ενάντια στον ισλαμοφασισμό συνεχίζεται μέχρις εσχάτων και η Ιστορία θα ξεβράσει τα υποταγμένα μυαλά δίπλα στους υποταγμένους άλλων εποχών.

(*) Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S & D), και Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο 

 

Κοινοποίηση:
Total Page Visits: 627 - Today Page Visits: 1