Άγιος Δημήτριος ο “Λουμπαρδιάρης”

10/26/2021 0 από Άρδην Δυτικής Ελλάδας

Η ιστορική παράδοση του Αγίου Δημητρίου του “Λουμπαδιάρη”

Χρόνια πολλά στους Δημήτρηδες και τις Δήμητρες.
Να έχουν υγεία και μακροημέρευση!!!
Ως αντίδωρο στην ονομαστική τους γιορτής αφιερώνουμε ένα διήγημα με τον τίτλο «Λουμπαρδιάρης», στο οποίο ο ακαδημαϊκός Δημήτριος Καμπούρογλου (1852-1942) διέσωσε μια ιστορική παράδοση σχετικά με την ονοματοδοσία του γνωστού ναού του Αγίου Δημητρίου.

Μέσα σε ένα μοναδικό κατάφυτο τοπίο, στους πρόποδες του λόφου του Φιλοπάππου και κοντά στο μνημείο του Φιλοπάππου, προς τον «αυχένα» του λόφου των Νυμφών (Αστεροσκοπείου), βρίσκεται ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη

Το 1658 ο αιμοσταγής, διώκτης των χριστιανών, Αγάς των Αθηνών Γιουσούφ προσπάθησε να βομβαρδίσει τον ναό, μαζί με όλο το εκκλησίασμα που είχε συρρεύσει για τη θρησκευτική πανήγυρη του Αγίου, στις 25 Οκτωβρίου του 1658, παραμονή της μνήμης του, με ένα μεγάλο κανόνι – «λουμπάρδα»- που είχε εγκαταστήσει στα Προπύλαια όπου βρισκόταν και η οικία του.
Πάραυτα το αποτρόπαιο εγχείρημα του Γιουσούφ απετράπη ως εκ θαύματος. Ξαφνικά λίγο πριν το εγχείρημα του αγά ξέσπασε καταιγίδα και ένας κεραυνός “χτύπησε” την πυριτιδαποθήκη και ανατίναξε το κανόνι σκοτώνοντας παράλληλα τον αγά, την οικογένειά του και τους πυρπολητές.
Έκτοτε το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου έλαβε το προσωνύμιο «Λουμπαρδιάρης»-βομβαρδιστής.
Πηγή: web Radio ΕΡΤ 

Δημήτριος Καμπούρογλου (1852-1942)

Γεννήθηκε στην Αθήνα, γιος του Kωνσταντινουπολίτη Γρηγορίου Καμπούρογλου, λόγιου και ιδρυτή της πρώτης εθνικής θεατρικής σκηνής στη χώρα μας, και της Μαριάννας το γένος Σωτηριανού – Γέροντος από την Αθήνα. Μεγάλωσε σε υψηλό πνευματικό περιβάλλον, καθώς και η μητέρα του ήταν εξαιρετικά μορφωμένη για την εποχή. Σπούδασε στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και άσκησε στη δικηγορία για δεκαπέντε χρόνια. Στη συνέχεια εργάστηκε στο δημόσιο τομέα [Πρωτοδικείο Αθηνών (1872-1873), Αρχαιολογική Εταιρεία, Εθνική Βιβλιοθήκη, της οποίας διετέλεσε και διευθυντής (1904-1917)]. Ασχολήθηκε παράλληλα με τη δημοσιογραφία. Στο πλαίσιο της δραστηριότητάς του συγκέντρωσε ιστορικό και χρονογραφικό υλικό για την Αθήνα, επανέκδωσε το ιδρυμένο από τον πατέρα του περιοδικό «Εβδομάς», του οποίου ανέλαβε και τη διεύθυνση (1884-1886) και κυκλοφόρησε το λαογραφικό περιοδικό «Δίπυλον» (1910-1912). Τιμήθηκε με το κρατικό Αριστείο των Γραμμάτων (1923) και υπήρξε μέλος (από το 1927) και πρόεδρος (1934) της Ακαδημίας Αθηνών. Το 1932 γιόρτασε τα πενήντα χρόνια της φιλολογικής του δραστηριότητας στο σύλλογο Παρνασσός. Πέθανε στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1872, φοιτητής ακόμη, με την υποβολή της κωμωδίας του «Ευσυνειδησία και Ασυνειδησία» στο Βουτσιναίο ποιητικό διαγωνισμό, στον οποίο βραβεύτηκε τον επόμενο χρόνο για την ποιητική συλλογή «Η φωνή της καρδιάς μου». Ακολούθησαν πολλές δημοσιεύσεις και εκδόσεις έργων του, με τα οποία κάλυψε πολλούς τομείς του γραπτού λόγου. Ανήκει στους πεζογράφους της γενιάς του 1880. Στο σύνολο του έργου του κυριαρχεί η πρόθεσή  να καταγράψει την ιστορία της Αθήνας, για την οποία έτρεφε βαθιά αγάπη, και να αναδείξει μέσω του λόγου του την αδιάσπαστη συνέχεια του ελληνισμού στο πέρασμα των αιώνων. Για το λόγο αυτό στράφηκε τόσο στην ιστορική και λαογραφική μελέτη του παρελθόντος, κυρίως της περιόδου της τουρκοκρατίας, όσο και στην παρατήρηση της σύγχρονής του πραγματικότητας με έμφαση στα λαϊκά κοινωνικά στρώματα. Στον τομέα της γλώσσας κινήθηκε στα πλαίσια μιας συγκρατημένης δημοτικιστικής έκφρασης

Κοινοποίηση:
Total Page Visits: 619 - Today Page Visits: 1