Ο Γ. Καραμπελιάς για το συνέδριο στα Γιάννενα προς τιμήν του Αλή Πασά (ηχητικό)

10/22/2021 0 από Γιώργος Καραμπελιάς

Ο Γιώργος Καραμπελιάς την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021 ήταν καλεσμένος στην εκπομπή του Γιώργου Γκόντζου

Ο Γιώργος Καραμπελιάς την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021 ήταν καλεσμένος στην εκπομπή του Γιώργου Γκόντζου “Ότι πεις εσύ” στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων και μίλησε για το συνέδριο που διοργανώνουν ο Δήμος Ιωαννιτών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ)- υπό την αιγίδα της Επιτροπής για τους εορτασμούς των 200 ετών από την Επανάσταση.

Μεταξύ άλλων τόνισε:

  • Ότι δεν μπορεί να θεωρήσει πειστική την αναφορά του κου Παναγιωγόπουλου (διευθυντής ερευνών του ΕΙΕ) ότι δεν υπήρχε επιστημονικό ενδιαφέρον για την διαμάχη των Σουλιωτών με τον Αλή Πασά.
  • Από τις ομιλίες του συνεδρίου η αίσθηση που αφήνεται είναι ότι τα Γιάννενα στα χρόνια του Αλή Πασά ήταν μια νέα Αθήνα, γεγονός υπερβολικό και άκρως αμφισβητήσιμο. Άλλωστε και ο κος Παναγιωτόπουλος συμφωνεί σε παλαιότερο κείμενό του ότι στα χρόνια του Αλή Πασά δεν υπήρξε κανένας αγροτικός εκσυγχρονισμός στα πολυάριθμα τσιφλίκια του.
  • Υπενθύμισε ότι όταν ανέλαβε την εξουσία στα Γιάννενα η πόλη αριθμούσε περίπου 40 χιλ. πληθυσμό και όταν πέθανε δεν ξεπερνούσε τις 20 χιλ. Παραπέμποντας στο βιβλίο του Συνωστισμένες στο Ζάλογγο, ανέφερε στοιχεία για τον πλούτο που συσσώρευσε διά της βίας ο Αλή Πασάς, μιας και κατείχε 880 τσιφλίκια και 1,5 εκατ. γιδοπρόβατα.
  • Δεν πρόκειται επομένως για ένα επιστημονικό συνέδριο, επειδή διαστρεβλώνει την ιστορική πραγματικότητα. Αυτό το συνέδριο αμαυρώνει τα Γιάννενα γιατί τα εμφανίζει, στο έτος εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης, οι Αρχές της πόλης να τιμούν τον δυνάστη Αλή Πασά.
  • Σχετικά με το μύθευμα ότι επί Αλή Πασά αναπτύχθηκε η Παιδεία πρόκειται για τεράστιο ψέμα γιατί η Παιδεία στα Ιωάννινα αναπτύχθηκε πριν την εξουσία του Αλή και στα χρόνια του παρήκμασε και ελάχιστες μαθητές φοιτούσαν στα δύο εναπομείναντα σχολεία.
  • Τέλος, σχετικά με το άλλο μύθευμα που διακινείται ότι ο Αλή Πασάς ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας, πρόκειται για άλλο ένα ψέμα γιατί ο τύραννος μόλις πληροφορήθηκε για την Φιλική Εταιρεία ενημέρωσε τον Σουλτάνο για τις επαναστατικές κινήσεις των Ελλήνων, ασχέτως αν ο Σουλτάνος δεν τον πίστεψε γιατί θεώρησε ότι ήταν ένα ακόμα τέχνασμά του για να αποτρέψει την σύγκρουση του με τα σουλτανικά στρατεύματα.
Κοινοποίηση:
Total Page Visits: 572 - Today Page Visits: 1