10/7/2020 | Πάτρα | Εκδήλωση: “Διακόσια χρόνια από την Επανάσταση”

10/7/2020 | Πάτρα | Εκδήλωση: “Διακόσια χρόνια από την Επανάσταση”

07/06/2020 0 από Άρδην Δυτικής Ελλάδας

Παρασκευή 10 Ιουλίου στις 19:30 στον πεζόδρομο της Μηνιάτη- ΠΑΤΡΑ

Ενώ τα διακόσια χρόνια από την επανάσταση του1821 πλησιάζουν, η χώρα μας βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με τη νεο-οθωμανική απειλή στον Έβρο και το Αιγαίο. Η προσπάθεια της Τουρκίας να αναδειχθεί σε περιφερειακή δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο, πιέζει συνεχώς την χώρα μας σε παραχωρήσεις εθνικής κυριαρχίας, επιζητά την αναθεώρηση διεθνών συνθηκών ενώ η συνεχής προβολή στρατιωτικής ισχύος, κάνει ιδιαίτερα πιθανό ένα θερμό επεισόδιο στην περιοχή. Από την άλλη η χώρα μας, βγαίνοντας από μια καταστροφική δεκαετία που έχει αφήσει τα σημάδια της παντού, από την οικονομία, την άμυνα, το δημογραφικό, προσπαθεί να ξαναβρεί τον βηματισμό της. Η ομόθυμη συστράτευση του λαού στην αντιμετώπιση της ασύμμετρης τουρκικής απειλής στον Έβρο και τα νησιά του Αν. Αιγαίου είναι μια πρώτη σημαντική παρακαταθήκη. Από την άλλη, φωνές κατευνασμού του νεο-σουλτάνου, παραχώρησης εθνικού χώρου, συνεκμετάλλευσης, κλπ, ακούγονται όλο και συχνότερα από στελέχη υπουργείων, πρώην υπουργούς, καθηγητές πανεπιστημίου, δείχνοντας ξεκάθαρα την διχοτόμηση μεταξύ λαϊκού σώματος και διανόησης.

Κι αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη διαφορά του σήμερα από την εποχή της επανάστασης πριν 200 χρόνια. Τότε, η διανόηση ταυτίζονταν με τον λαό και εξέφραζε την δίψα του για ελευθερία, όσο αρνητικοί κι αν ήταν οι συσχετισμοί. Σήμερα αντιθέτως, βλέπουμε μια επιτροπή που υποτίθεται θα οργανώσει της εορταστικές εκδηλώσεις για τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση, να ενδιαφέρεται περισσότερο για το πώς θα προκαλέσει το λαϊκό αίσθημα με κουτσομπολίστικα σχόλια και ανιστόρητες συγκρίσεις, παρά να προωθήσει την εθνική αυτογνωσία και να συνδέσει δημιουργικά το τότε με το τώρα.

Για όλα τα παραπάνω, θα συζητήσουμε με τον Γιώργο Καραμπελιά, συγγραφέα – εκδότη και επικεφαλής του κινήματος ΑΡΔΗΝ, την Παρασκευή 10 Ιουλίου στις 19:30 στον πεζόδρομο της Μηνιάτη

Κοινοποίηση:
Total Page Visits: 454 - Today Page Visits: 1