Το Μίσος που παράγει Εθνικούς και Κοινωνικούς Διχασμούς
08/14/2021
Κορνήλιος Καστοριάδης

“Μίσος και αγάπη”, πίνακας της Elin Bogomolnik
Η Elin Bogomolnik είναι ζωγράφος από το Ισραήλ.Γεννήθηκε στην Μολδαβία το 1976.
Σπούδασε ζωγραφική στο “School of Arts” της Δημοκρατίας της Μολδαβίας από το 1990-1993. Το 1994 εγκαταστάθηκε στο Ισραήλ.Η τεχνοτροπία της ζωγραφικής της είναι μία μίξη κυβισμού, αφηρημένης τέχνης, μοντερνισμού και άλλων σύγχρονων τάσεων. Αγαπημένοι της ζωγράφοι είναι ο Gustav Klimt και ο Marc Chagall.
Εμφανίζεται, σήμερα, ένα ανησυχητικό μίσος των ανθρώπων απέναντι σε καθετί το οποίο ανακηρύσσουν ως απειλή για το άτομό τους.
Λέξεις, «πέθανε», «γαμιέσαι», «πάγωσε», «ψόφα» παρελαύνουν στους τοίχους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Μίσος, όμως, το οποίο δεν εδράζεται σε συλλογικά οράματα, δεν έχει πολιτικό λόγο (μη διαλεκτικό), δεν μεταφράζεται σε πολιτική κοινωνικής αλλαγής και μετασχηματισμών (αδιάλλακτο).
Επικίνδυνο, καθώς κρύβεται πίσω από έναν ατομοκεντρικό, εγωτικό δικαιωματισμό, που παραμένει, ωστόσο, παντελώς απογυμνωμένο από πολιτικό λόγο και συλλογικά και κοινωνικά αιτήματα.
Μίσος το οποίο προτάσσει το άτομο και το Εγώ πάνω και πέρα από κάθε συλλογική και κοινωνική αξία, πάνω και πέρα από τα κοινωνικά όριά του ως πολιτικό όν, μετατρέποντας το άτομο και το Εγώ ως υπερκείμενες «θεότητες» απέναντι στην κοινωνία ως συλλογικό πολιτικό θεσμό.
Μίσος εμποτισμένο από τις ασυνείδητες, σκοτεινές ανθρώπινες πλευρές, ανορθολογικό, το οποίο οδηγεί στο φασισμό του Εγώ στο Εμείς.
Και με αυτό τον τρόπο «αγκαλιάζεται» (υιοθετείται) τόσο από την ακροδεξιά όσο και από την δικαιωματιστική αριστερά, εξίσου.
Μίσος τροφοδοτούμενο, κατευθυνόμενο και εύκολα χειραγωγίσιμο, εντέλει, από καιροσκόπους και πολιτικές προπαγάνδες, παράγοντας και ενεργοποιώντας νέους εθνικούς διχασμούς.
Και γύρω από το μίσος αυτό συναρθρώνονται αγελαίες συσσωματώσεις που καμία σχέση με πολιτικές συλλογικότητες έχουν.
Αντώνης Σπυρόπουλος