Πανελλαδικές εξετάσεις: Παιδεία κάτω από την βάση

07/13/2021 0 από Άρδην Δυτικής Ελλάδας

Ανακοινώθηκαν σήμερα τα συγκεντρωτικά στατιστικά στοιχεία από τις επιδόσεις των μαθητών λυκείου όλης της χώρας στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις, και τα αποτελέσματά τους είναι εντελώς απελπιστικά. Έτσι, το 45,26% των υποψηφίων θα γράψει κάτω από τη βάση στα Αρχαία Ελληνικά, το 51,19% στην Ιστορία, το 44% στη Φυσική, και το 72,76% στα Μαθηματικά και 41,69% στην Πληροφορική.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι προϊόν μιας τεράστιας στρατηγικής αποτυχίας στον χώρο της εκπαίδευσης, που κυριολεκτικά βαρύνει όλους τους πολιτικούς που πέρασαν από το Υπουργείο της κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Στο διάβα τους, υπήρξαν τόσες μεταρρυθμίσεις όσες και αποτυχίες. Το σωρευτικό αποτέλεσμά τους, υπήρξε η συντριπτική υποβάθμιση της γνώσης και της μόρφωσης μέσα στο Σχολείο.   

Τριάντα, τουλάχιστον, χρόνια κυριαρχίας του εθνομηδενισμού στα παιδαγωγικά ινστιτούτα, και την γραφειοκρατία όλων των βαθμίδων της ελληνικής εκπαίδευσης, οδήγησε σε ένα μοντέλο όπου επιβραβεύεται η ρηχότητα, νωθρότητα και η αμάθεια που πλασάρεται αφειδώς στους μαθητές μασκαρεμένη υπό την προσωπίδα μιας ψευδοελευθεριακότητας.

Το αποτέλεσμα είναι ένα Σχολείο που αδυνατεί να εκπληρώσει τις πιο ουσιαστικές του λειτουργίες, και μια εκπαίδευση που προετοιμάζει τις νέες γενιές για μια κοινωνία χαμηλών πτήσεων και προσδοκιών. Ό,τι δε αποκλίνει από αυτόν τον κανόνα, είναι προϊόν ατομικών περιπτώσεων, ανθρώπων δηλαδή που με πείσμα παίρνουν στα σοβαρά τη δουλειά τους, αντιμέτωποι καθημερινά με την παρακμή των υπουργείων, των ινστιτούτων και των συνδικαλιστικών οργάνων…  

αναδημοσίευση από Άρδην

Κοινοποίηση:
Total Page Visits: 394 - Today Page Visits: 1