Έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Οι Ευρωπαίοι βλέπουν την Τουρκία ως εχθρό και όχι ως σύμμαχο

06/11/2021 0 από Άρδην Δυτικής Ελλάδας

Οι Ευρωπαίοι βλέπουν την Τουρκία ως εχθρό…

…και όχι ως σύμμαχο

Πηγές: capital.gr & skai.gr

Περισσότεροι κάτοικοι χωρών μελών της ΕΕ βλέπουν την Τουρκία ως αντίπαλο παρά ως έναν απαραίτητο εταίρο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του τμήματος Ευρωπαϊκών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (ECFR) που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Συνολικά, το 41% των Ευρωπαίων βλέπουν την Τουρκία ως αντίπαλο ή μια χώρα με την οποία υπάρχει σύγκρουση, σε σύγκριση με μόλις το 29% που βλέπει με θετικό μάτι τη δράση της Τουρκίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ποσοστό 53% των ερωτηθέντων στη Γαλλία και 52% των Γερμανών χαρακτήρισαν την Τουρκιά “αντίπαλο” ή “ανταγωνίστρια” της Ευρώπης των 27. Την ίδια άποψη εξέφρασε και το 45% των Ολλανδών, το 42% των Δανών και το 40% των Σουηδών. Ποσοστό περίπου 40% των ερωτηθέντων σε Γερμάνια, Δανία, Αυστρία και Γαλλία δήλωσε ότι η Κίνα είναι ανταγωνίστρια ή αντίπαλος της Ε.Ε.

Η Τουρκία είναι μια επισήμως υποψήφια προς ένταξη χώρα της ΕΕ από το 1999 και διατηρεί συμφωνία τελωνειακής ένωσης με το μπλοκ από τον Ιανουάριο του 1996. Οι διαπραγματεύσεις προσχώρησης ξεκίνησαν επίσημα τον Οκτώβριο του 2005, ωστόσο έχουν  σταματήσει τα τελευταία χρόνια λόγω της αποτυχίας της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τα απαιτούμενα κριτήρια σχετικά με την υποψηφιότητα της ΕΕ.

Μόνο το 4% των ερωτηθέντων βλέπει την Τουρκία ως σύμμαχο με κοινές αξίες και ενδιαφέροντα, ενώ στη Γερμανία να καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό ερωτηθέντων που θεωρούν την Τουρκία αντίπαλο, στο 41%.

Το αξιοπρόσεκτο της έρευνας είναι το γεγονός πως η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία και η Ιαπωνία, οι οποίες δεν είναι καν μέλη του ΝΑΤΟ, συγκεντρώνουν υψηλότερα θετικά ποσοστά από ότι η Τουρκία. “Αυτό το εύρημα είναι αρκετά ανησυχητικό”, επισημαίνεται στην έρευνα του ECFR.

Έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Τα κράτη μέλη της ΕΕ βλέπουν την Τουρκία ως εχθρό και όχι ως σύμμαχο

Η έλλειψη προόδου της Τουρκίας όσον αφορά τη σύγκλιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και αξίες έχει μετατραπεί σε πλήρη απόσυρση, χαρακτηριζόμενη από μια έντονη παλινδρόμηση στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, των παλινδρομικών θεσμικών μεταρρυθμίσεων και μιας αντιφατικής εξωτερικής πολιτικής.

στο Άρδην

Κοινοποίηση:
Total Page Visits: 1128 - Today Page Visits: 1