Νέα κυκλοφορία! Τι Έγινε στην Θεσσαλονίκη το 1821-1822;

04/28/2021 0 από Γιώργος Ρακκάς

Νέα κυκλοφορια

του Γιώργου Ρακκά

Τι Εγινε στην Θεσσαλονίκη το 1821-1822;

Μια λησμονημένη εθνοκάθαρση. Δηλαδή ένας προγραμματισμός για την δραστική συρρίκνωση του ελληνικού στοιχείου. Αυτό αποδεικνύεται από ένα σύνολο τεκμηρίων (φιρμάνια, ανταποκρίσεις προξένων, τα πεπραγμένα των εκστρατειών που πραγματοποίησαν οι Οθωμανοί σε Χαλκιδική και Νάουσα). Το νέο βιβλίο των Εναλλακτικών Εκδόσεων, φιλοδοξεί να αναδείξει τα γεγονότα αυτά:
 •  

  Το κείμενο του Αντώνη Θεοδωρίδη, Η δραματική συμβολή της Θεσσαλονίκης στα γεγονότα του 1821 είναι ένα εξαίρετο ιστορικό ρεπορτάζ που γράφτηκε το 1940, και παρουσιάζει με ρυθμό και γλαφυρότητα τα κυριότερα γεγονότα που σφράγισαν την καταστολή της Επανάστασης στην Θεσσαλονίκη.

 •  

  Το κείμενο του Γιάννη Ταχόπουλου αποτελεί μια συντριπτική απάντηση στις αιτιάσεις της αποδομητικής ιστοριογραφίας για τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης, με μια εξαντλητική παράθεση ιστορικών πηγών και τεκμηρίων (ορισμένες από τις οποίες αναφέρονται για πρώτη φορά).

 •  

  Τα δύο δικά μου κείμενα –το ένα στοιχειοθετεί τον τίτλο του βιβλίου για τα γεγονότα του 1821, και το άλλο τα προσεγγίζει σε σχέση με την περίφημη ‘πολυπολιτισμικότητα’ της Οθωμανικής Θεσσαλονίκης, που φέρνει ήδη από την συγκρότησή της τα χαρακτηριστικά ενός στρατοκρατικού άπαρντχάιντ.

 •  

  Το κείμενο του Λουί Ωγκύστ Φελίξ ντε Μπωζούρ (γενικός πρόξενος Θεσσαλονίκης 1787-1797), «Περιγραφή της Θεσσαλονίκης», προέρχεται από Έκθεσή του και παρουσιάζει την όψη της Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο εκείνη. Ένα κείμενο που δείχνει ότι παρά τους αιώνες της Οθωμανικής Κατοχής, στα τέλη του 18ου αιώνα, και την «δημογραφική μηχανική» που συστηματικά άσκησε ο κατακτητής για την αλλαγή της σύνθεσης και της φυσιογνωμίας της, η Θεσσαλονίκη είχε ακόμα την όψη μιας κατά κύριο λόγο ελληνικής πόλης…

 • Το βιβλίο κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία της πόλης, ενώ μπορείτε να το προμηθευτείτε και από την ηλεκτρονική σελίδα των Εναλλακτικών Εκδόσεων (περισσότερες πληροφορίες σε προσωπικό μήνυμα).
Το βιβλίο περιέχει και έναν χάρτη δια χειρός Ν. Δημητριάδη, με τα χωριά και τις κωμοπόλεις που καταστράφηκαν κατά την εκστρατεία των Οθωμανών στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης & της Χαλκιδικής.

 

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον εκδότη, Γ. Καραμπελιά, και την επιμελήτρια, Χ. Σταματοπούλου γιατί χωρίς την συμβολή τους τα κείμενα δεν θα ήταν δυνατόν να φτάσουν στο τυπογραφείο.

 

 

Κοινοποίηση:
Total Page Visits: 357 - Today Page Visits: 1