Ηχηρό ράπισμα στην Τουρκία από ΗΠΑ

04/27/2021 0 από Άρδην Δυτικής Ελλάδας

Ηχηρό ράπισμα στην Τουρκία από ΗΠΑ


Το ηχηρό ράπισμα που υπέστη ο Ερντογάν από την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ, για την αναγνώριση της «γενοκτονίας» των Αρμενίων από τον ίδιο τον Πρόεδρο Μπάιντεν, αποτελεί μια εθνική δικαίωση για τον Αρμενικό λαό, μετά μάλιστα από την ήττα που υπέστη στα πεδία των μαχών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Η αντίδραση των ΗΠΑ, συνέπεια της στρατηγικής αναβάθμισης της συμμαχίας Τουρκίας –Ρωσίας, με αποκορύφωμα την αγορά των S400, εντάσσεται στην ευρύτερη αναδίπλωση πολλών δυτικών χωρών (Γαλλία) έναντι της Τουρκίας, ως απόρροια της επιλογής Ερντογαν να καταστεί ο εκφραστής του παγκόσμιου Ισλάμ και των πλέον επιθετικών και τρομοκρατικών εκδοχών του (ISIS). Ίσως αυτό που ενόχλησε περισσότερο κι από τον όρο «γενοκτονία» το Τουρκικό σύστημα εξουσίας, ήταν η αναφορά στο κείμενο της αναγνώρισης στην Ελληνική «Κωνσταντινούπολη».
Η αναφορά αυτή αποτελεί ευθεία βολή κατά της ισλαμιστικής πολιτικής Ερντογάν που θέλει να μετατρέψει την Πόλη σε έδρα του νέου «σουλτανάτου», -με αποκορύφωμα την μετατροπή της Αγιας Σοφιάς σε τζαμί-, όπως ήταν δλδ από την κατάκτηση του Μωάμεθ μέχρι το 1923, όταν ο Κεμάλ μετέφερε την πρωτεύουσα στην Άγκυρα. Παρά τις αρνήσεις του Τουρκικού κατεστημένου,- το οποίο πάντα στα Εθνικά θέματα είναι ευθυγραμμισμένο, ασχέτως Ισλαμικής , Κεμαλικής, Αριστερής και κοσμικής προέλευσης, σε αντίθεση με εμάς-, τα περιθώρια αντιδράσεων είναι περιορισμένα, όπως άλλωστε φάνηκε και στην περίπτωση των δηλώσεων Ντράγκι.
Η Τουρκία είναι πολύ στρυμωγμένη – παρά και την Κινεζική βοήθεια-, όπως αποδεικνύει η κατάσταση της Τουρκικής οικονομίας , το υψηλό χρέος σε δολάρια, η κατάρρευση της Τουρκικής λίρας και η τεράστια κοινωνική κρίση που συντελείται στη χώρα υποσκάπτοντας την δημοφιλία Ερντογαν.
Αύριο, στο πλαίσιο της πενταμερούς για το Κυπριακό, και δεδομένων αυτών των θετικών εξελίξεων, θα μπορούσαμε να μετατρέψουμε έναν υπονομευμένο διάλογο σε ευκαιρία ώστε να επαναφέρουμε στο κέντρο της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής το Κυπριακό και το «ενιαίο αμυντικό δόγμα».
Να υπενθυμίσουμε στη διεθνή κοινότητα ότι η λύση για το Κυπριακό προϋποθέτει την αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων κατοχής, των εποίκων καθώς και το σταμάτημα των παράνομων μεταναστευτικών ροών μέσω των Κατεχομένων.
Τέλος είναι η στιγμή να επανέλθουμε με πιο συστηματικό τρόπο για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, της Θράκης και του Πόντου…

του Νίκου Ντάσιου

Γεννήθηκε στην Πρέβεζα και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Πάτρας με εξειδίκευση στο περιβάλλον και στην ενέργεια, με μεταπτυχιακές σπουδέςστην Αστική & Περιφερειακή Ανάπτυξη του Παντείου Παν/μιου, και διδακτορικό στην Τοπική Ανάπτυξη & την Απασχόληση. Εργάζεται Υπηρεσία Διαχείρισης και ελέγχου συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων για την Πρωτοβάθμια και ΔευτεροβάθμιαΕκπαίδευση στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Απετέλεσε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ανεξάρτητης συνδικαλιστικής παράταξης «Εναλλακτική Πρωτοβουλία», την οποία και εκπροσωπεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου. Υπήρξε ενεργό μέλος του φοιτητικού κινήματος από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, οπότε και ξεκίνησε η σχέση του με το περιοδικό «ΡΗΞΗ», η οποία συνεχίζεται αδιαλείπτως μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο της εκδοτικής ομάδας της εφημερίδας ΡΗΞΗ καιτου πολιτικού Κινήματος ΑΡΔΗΝ. Συμμετείχε ενεργά στη συγκρότηση των Οικολόγων Εναλλακτικών και σ’όλες τις μεγάλες κινητοποιήσεις της περιόδου που ξεκινάει με το τέλος του Ψυχρού πολέμου και την απαρχή της Αμερικανικής παγκοσμιοποίησης και φτάνει μέχρι τη σημερινή κρίση της. Ίδρυσε την Οργάνωση Κοινωνικής και Οικολογικής Παρέμβασης, η οποία ανέπτυξε 10ετή δράση, ως τα τέλη του 1990, στην περιοχή των Νοτίων Προαστίων, ενώ διετέλεσε μέλος του ΔΣ ή/και Πρόεδρος συλλογικοτήτων όπως του Ελληνικού Δικτύου Καταπολέμησης της Φτώχειας, της Επιστημονικής Εταιρίας για την Κοινωνική Συνοχή & Ανάπτυξη, της Βαλκανικής Ένωσης Φιλίας κ.ά.

 

 

 

Κοινοποίηση:
Total Page Visits: 454 - Today Page Visits: 1