Οι ΜΚΟ του Νότη Μηταράκη

04/23/2021 0 από Άρδην Δυτικής Ελλάδας

Οι ΜΚΟ του Νότη Μηταράκη…

…και η εγκληματική διαχείριση του μεταναστευτικού και από την κυβέρνηση της ΝΔ

του Γιάννη Ξένου

Πρόσφατα γράφαμε για τη ΜΚΟ Hopeland που δημιουργήθηκε σε μια νύχτα και πια διαχειρίζεται 5,4 εκατομμύρια ευρώ το έτος για τη στέγαση αιτούντων άσυλο. Η Hopeland δεν είναι η μοναδική περίπτωση ουρανοκατέβατης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που σχετίζεται με τον υπουργό ή με τον πολιτικό χώρο της ΝΔ και διαχειρίζεται εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα Estia 2021. Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι δημοσιογραφικές έρευνες και για άλλες τέτοιου τύπου ΜΚΟ.
Η απόφαση της κυβέρνησης να φύγει ο έλεγχος και η διαχείριση του προγράμματος Estia από την Ύπατη Αρμοστεία και να μεταφερθεί στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής χαιρετήθηκε από όλους ως μια κίνηση που θα έβαζε μια τάξη. Όπως επίσης και η εκ νέου αναγγελία περί δημιουργίας μητρώου ΜΚΟ. Εν τέλει, αποδεικνύεται ότι ήταν μια μανούβρα της κυβέρνησης και του υπουργού για να εισχωρήσει στον χώρο των μεταναστευτικών ΜΚΟ, που παραδοσιακά ελεγχόταν από την «αριστερά», και η «δεξιά» παράταξη.

ΜΚΟ με ανύπαρκτο μέχρι πρόσφατα έργο

Σε πρόσφατο εκτενές ρεπορτάζ της δημοσιογραφικής ιστοσελίδας insidestory.gr1 παρουσιάζονται περιπτώσεις ΜΚΟ με ανύπαρκτο μέχρι πρόσφατα έργο. Για παράδειγμα η ΜΚΟ «Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης» είναι χαρακτηριστική περίπτωση. Συστάθηκε το 2016 από τις Αικατερίνη και Ελένη Γάκη στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Η Ελένη Γάκη εργάζεται στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό του δήμου Θεσσαλονίκης, Tv 100, και είναι σύζυγος του Μάκη Στεργίου. Ο Μ. Στεργίου προέρχεται από τον ΛΑΟΣ και το 2012 μεταπήδησε στη ΝΔ, όπου ήταν υποψήφιος βουλευτής. Το 2014 συμμετείχε στις αυτοδιοικητικές εκλογές με δικό του συνδυασμό, το 2019 προχώρησε στον συνδυασμό του πρώην υπουργού της ΝΔ Γ. Ορφανού και εν τέλει στήριξε τον νυν δήμαρχο, Κων/νο Ζέρβα. Πριν από τη συγκεκριμένη ΜΚΟ η κα Γάκη είχε ιδρύσει το 2014 το ΚΕΚ «Δράση», ένα από ΚΕΚ που είχε προωθήσει με σκανδαλώδη τρόπο ο πρώην υπουργός Γ. Βρούτσης για τη δράση της τηλεκπαίδευσης επιστημόνων πέρυσι τέτοια εποχή. Τον περασμένο Νοέμβριο η ΜΚΟ της Γάκη άλλαξε το καταστατικό και πρόσθεσε ότι στους εν δυνάμει ωφελούμενούς της είναι τα ασυνόδευτα ανήλικα, οι αιτούντες άσυλο και οι πρόσφυγες, προκείμενου να τηρεί τις ελάχιστες προϋποθέσεις για να ενταχθεί στο Estia. Η «Δράσεις», χωρίς καμιά προηγούμενη εμπειρία, κατόρθωσε να εγκριθεί η συμμετοχή της από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου. Για το 2021 έχει να υλοποιήσει πρόγραμμα ύψους 2.681.728 ευρώ.
Αν η «Δράσεις» προσομοιάζει με μια ευκαιριακή ΜΚΟ που βρήκε την ευκαιρία και την άρπαξε, η επόμενη ΜΚΟ που θα παρουσιάσουμε δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Είναι η ΜΚΟ Ευρωπαϊκή Έκφραση, που συμμετέχει στο Estia έχοντας ενοικιάσει πολυκατοικία που έχει μετατρέψει σε δομή φιλοξενίας. Η Ευρωπαϊκή Έκφραση σύμφωνα με το ρεπορτάζ2 είναι μια από τις παλαιότερες ΜΚΟ (ιδρύθηκε από το 1989) και συνδέεται με ευρωπαϊκά προγράμματα, στην ιστοσελίδα της δηλώνει ότι υλοποιεί δεκαπέντε προγράμματα. Η Ευρωπαϊκή Έκφραση ιδρύθηκε από τον Νίκο Γιαννή, που εργάζεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Παρότι ο ίδιος δηλώνει ότι δεν έχει καμιά εμπλοκή με τη ΜΚΟ τα τελευταία χρόνια, από την ιστοσελίδα της φαίνεται ότι μέχρι πρόσφατα, 2019, συμμετείχε στο εννεαμελές διοικητικό της συμβούλιο. Ο Ν. Γιαννής ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ στις πρόσφατες ευρωεκλογές και παλαιότερα μέλος της ΔΑΠ. Για την Ευρωπαϊκή Έκφραση στο παρελθόν υπήρξαν δημοσιεύματα (από τον Σκάι το 2011 και τα Παραπολιτικά το 2014) για επιχορηγήσεις με οσμή σκανδάλου (αξίας 150.000 ευρώ την πρώτη φορά και 500.000 την δεύτερη). Η Ευρωπαϊκή Έκφραση τα προηγούμενα χρόνια είδε ότι στο μεταναστευτικό είναι πια οι παχυλές χρηματοδοτήσεις και στράφηκε σε αυτό τον τομέα. Το 2019 έλαβε πρόγραμμα από Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης ύψους 1,8 εκατ. ευρώ.

Το μεταναστευτικό ως επικερδής επιχείρηση

Η ανάμειξη τέτοιου τύπου ΜΚΟ-επιχειρήσεων στο μεταναστευτικό εκφράζει σε τελική ανάλυση την αντίληψη της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Αντιλαμβάνονται το μεταναστευτικό ως επικερδή επιχείρηση γι’ αυτό και πιέζουν συνεχώς τους Ευρωπαίους για περισσότερους πόρους. Είναι αποκαλυπτικό για την αντίληψή τους πρόσφατο ρεπορτάζ της Καθημερινής σχετικά με τις υπερδομές-πόλεις που ετοιμάζει ο Μηταράκης στα νησιά του Αιγαίου:
«Πηγές από τη διαπραγματευτική ομάδα εξηγούν ότι από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν εκφραστεί κάποιες αντιρρήσεις όσον αφορά την αναγκαιότητα αυτών των υποδομών, με την ελληνική πλευρά να υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να βρεθούμε και πάλι απροετοίμαστοι σε ενδεχόμενη κρίση»3.

Δηλαδή οι Ευρωπαίοι (ή ένα κομμάτι τους, πιθανώς το λιγότερο επηρεαζόμενο από τη Γερμανία) εξέφρασαν αντιρρήσεις γι’ αυτές τις υπερδομές μιας και πια γίνεται αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων και οι ροές είναι κατά πολύ μικρότερες σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και το ελληνικό υπουργείο απάντησε ότι τις δημιουργούμε για το μέλλον! Ο λόγος που τις δημιουργούν είναι για να μοιράζουν εκατομμύρια σε μελετητές, εργολάβους, προμηθευτές και λοιπούς που συνδέονται με το κόμμα. Δεν κατανοούν οι ανόητοι ή αδιαφορούν ότι έτσι στέλνουν μηνύματα στην απέναντι πλευρά, στην Τουρκία, κάποια στιγμή να αποφασίσει αυτές τις υπερδομές να τις γεμίσει! Οι υπερδομές λειτουργούν ως δέλεαρ για το τουρκικό καθεστώς, αλλά την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο τούς ενδιαφέρει να μοιραστούν κονδύλια και «οι δικοί τους άνθρωποι», στη λογική ότι αφού την πενταετία 2015-19 τα κονδύλια τα μοιράστηκαν οι «άνθρωποι του Σύριζα», τώρα είναι η σειρά μας.
Η διαχείριση του μεταναστευτικού από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο είναι εξόχως προβληματική. Φάνηκε και τον Φεβρουάριο του 2020 που με τα ΜΑΤ προσπάθησε να επιβάλει υπερδομές στα νησιά, αλλά και φέτος που με ελάχιστες τροποποιήσεις τις έφερε στα νησιά, αλλά και η πρόθεσή της να δημιουργήσει τέτοιες και στον Έβρο, που ευτυχώς, μετά τις αντιδράσεις των πολιτών, τις πήρε πίσω. Εξίσου προβληματική είναι και η διαχείριση του Estia που ικανοποιεί μόνο τις ΜΚΟ και τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε υποβαθμισμένες περιοχές.

 

Φωτογραφία της νέας υπερδομής στην Σάμο

 

στο ΆΡΔΗΝ

Σημειώσεις
1. Ελίζα Τριανταφύλλου, «Ουρανοκατέβατες ΜΚΟ και οργανώσεις-φαντάσματα στο μητρώο Μηταράκη» .
2. Ελένη Σταματούκου & Σταύρος Μαλιχούδης, «Το (σβησμένο) τουίτ του Μπογδάνου και η (κρυφή) ΜΚΟ του πολιτευτή της ΝΔ» .
3.Τάνια Γεωργιοπούλου, «Ψαλίδι» στο κονδύλι για το προσφυγικό.

 

 

 

Κοινοποίηση:
Total Page Visits: 449 - Today Page Visits: 1