04/22/2021 0 από Άρδην Δυτικής Ελλάδας

ΗΠΑ: ένα βήμα πριν την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας 

Αν γίνει αυτό το βήμα το Σάββατο οι ΗΠΑ θα προστεθούν στις 32 χώρες που έχουν ήδη αναγνωρίσει την γενοκτονία, αλλά σίγουρα το μήνυμα που στέλνουν οι ΗΠΑ προς το καθεστώς Ερντογάν είναι ιδαίτερα ηχηρό και δεν περιορίζεται μόνο στην δικαίωση του αρμενικού λαού.

Τα αρνητικά μηνύματα που στέλνει η Αμερική στην Τουρκία είναι πια καθημερινά. Χθες (Τετάρτη 21/4/21) οι αμερικανικές αρχές ενημέρωσαν επίσημα την Τουρκία ότι απομακρύνθηκε από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των f-35. Συντάχθηκε νέο μνημόνιο συμπαραγωγής των οχτώ χωρών που συνεχίζουν στο πρόγραμμα και διαβιβάστηκε στην Τουρκία ότι πια δεν είναι μέρος αυτού.

Η τουρκική πολεμική αεροπορία είχε επενδύσει πολλά σε αυτό το πρόγραμμα, αφού είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 μαχητικά, ενώ και η τουρκική πολεμική βιομηχανία θα είχε οφέλη από την παραγωγή ανταλλακτικών των αεροσκαφών.

Στα παραπάνω να προσθέσουμε την καθημερινή οικονομική πίεση που ασκούν μέσω των «αγορών» οι ΗΠΑ προς την Τουρκία και ότι στις αρχές Μαΐου ξεκινά η δίκη της τουρκικής τράπεζας Χάλκμπανκ που αγγίζει το στενό οικογενειακό κύκλο του Ερντογάν, κυρίως τον γαμπρό του, πρώην υπ. Οικονομικών, Μπ. Αλμπαϊράκ.

Το τουρκικό καθεστώς ανησυχεί πια και η νευρικότητα του περνά πια και στο εσωτερικό της χώρας, αφού η αντιπολίτευση, εκμεταλλευόμενη την οικονομική κρίση και τους τριγμούς του καθεστώτος, παίρνει όλο και πιο σκληρές θέσεις, έφτασε στο σημείο να δηλώνει ότι ο Ερντογάν θα έχει την μοίρα του Μεντερές. Η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική του Ερντογάν φτάνει στα όρια της, πια πληθαίνουν οι εχθροί και λιγοστεύουν οι σύμμαχοι στο εξωτερικό. Ανοίγεται μια χρυσή ευκαιρία για Ελλάδα και Κύπρο για να αντέξουν την τουρκική πίεση.

Αλλά για να επιστρέψουμε στο αρχικό θέμα, οι Αρμένιοι τα κατάφεραν. Έκαναν ακόμα ένα σημαντικό βήμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας τους και θα πρέπει να αποτελούν παράδειγμα και για την Ελλάδα και τον μικρασιατικό και ποντικό ελληνισμό πώς ο μακροχρόνιος αγώνας τους κατόρθωσε να πετύχει.

Κοινοποίηση:
Total Page Visits: 391 - Today Page Visits: 1