ΟΧΥΡΟ ΡΟΥΠΕΛ, 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941

ΟΧΥΡΟ ΡΟΥΠΕΛ, 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941

04/10/2021 0 από Άρδην Δυτικής Ελλάδας

Στη φωτογραφία η παράδοση του οχυρού Ρούπελ την 10η Απριλίου 1941

Οχυρό Ρούπελ 1941

Η επίθεση των Γερμανών κατά των οχυρών Ρούπελ (γραμμή Μεταξά) άρχισε την 05:15 της 6ης Απριλίου 1941 με σφοδρό βομβαρδισμό του Πυροβολικού με βλήματα διαφόρων διαμετρημάτων, και από τις 06:00 με αεροπλάνα κάθετης εφόρμησης (Στούκας), τα οποία αναπτυγμένα σε σχηματισμούς έριχναν βόμβες.
Μετά από τέσσερις ημέρες σφοδρών μαχών και συγκεκριμένα την 10η Απριλίου, στις 06:00, γίνεται η παράδοση του Ρούπελ αφού ο διοικητής έλαβε διαταγή κατάπαυσης του πυρός από το Γενικό Στρατηγείο. Ο Γερμανός συνταγματάρχης που παρέλαβε το οχυρό Ρούπελ, έδωσε συγχαρητήρια στον διοικητή και εξέφρασε τον θαυμασμό και την εκτίμησή του για την αντίσταση και τον ηρωισμό των Ελλήνων στρατιωτών. Κάποια πολυβολεία συνέχισαν να μάχονται (παρά την συνθηκολόγηση που έγινε) όπως στο πολυβολείο Π8 με τον επικεφαλής Δημήτριο Ίτσιο, ο οποίος αρνήθηκε να παραδοθεί και σκοτώθηκε όταν εξόρμησε κατά των γερμανικών δυνάμεων από το πολυβολείο Π8 με μια αραβίδα.
Να σημειώσουμε ότι η Γερμανική Διοίκηση δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει κατά μέτωπο τις Ελληνικές δυνάμεις και μόνο όταν έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο παράκαμψης των οχυρών από την κοιλάδα του Στρούμνιτσα ποταμού κατάφερε να πετύχει την παράδοση του Ρούπελ.

Στη φωτογραφία Γερμανός στρατιώτης φωτογραφίζεται με τη σορό του Λοχία Ίτσιου

Κάποια πολυβολεία συνέχισαν να μάχονται (παρά την συνθηκολόγηση που έγινε) όπως στο πολυβολείο Π8 με τον επικεφαλής Δημήτριο Ίτσιο, ο οποίος αρνήθηκε να παραδοθεί και σκοτώθηκε όταν εξόρμησε κατά των γερμανικών δυνάμεων από το πολυβολείο Π8 με μια αραβίδα

του Κώστα Σαμάντη

 

 

Κοινοποίηση:
Total Page Visits: 285 - Today Page Visits: 1