Ο αλβανικός εθνικισμός, ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Πύρρος της Ηπείρου

Ο αλβανικός εθνικισμός, ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Πύρρος της Ηπείρου

04/07/2021 0 από Άρδην Δυτικής Ελλάδας

ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Πύρρος της Ηπείρου

Του Μ. Γ. στο Άρδην

Στις 28 Μαρτίου διεξήχθη στο στάδιο «Air Albania» των Τιράνων της Αλβανίας, ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των εθνικών ομάδων Αλβανίας και Αγγλίας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022.

Το παιχνίδι μεταδόθηκε από την Cosmote tv και στιγμιότυπα του αγώνα αναπαράχθηκαν από το σύνολο των τηλεοπτικών σταθμών καθώς και από ιστοσελίδες αθλητικού περιεχομένου.

Μέχρις εδώ, ουδέν μεμπτό. Ένα πανό γιγαντιαίων διαστάσεων κάλυπτε σχεδόν το σύνολο της μίας κερκίδας. Το πανό κατασκευάστηκε από το αθλητικό σύνδεσμο των  υποστηρικτών της  εθνικής ομάδας της Αλβανίας ΤΚΖ  (τα αρχικά από τα αλβανικά, κοκκινόμαυροι οπαδοί), και τοποθετήθηκε, κατόπιν εγκρίσεως από τη  Αλβανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο αγώνας διεξήχθη χωρίς φιλάθλους. Στο πανό παρουσιαζόταν αρχικά 5 οπαδοί αγκαλιασμένοι που ο καθένας φορούσε μία μπλούζα με το πρόσωπο ενός «Αλβανού» ήρωα, ως κάτωθι: Μέγας Αλέξανδρος, Πύρρος της Ηπείρου, Ded Gjo Luli (στασιαστής των αρχών του 20ου αιώνα, αρχηγός της καθολικής στο θρήσκευμα αλβανικής φυλής Χότι που το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της  κατοικεί στο Μαυροβούνιο), Σκεντέρμπεης και ο Adem Jashari (ένας από τους πατέρες του UCK , που γεννήθηκε και σκοτώθηκε στο Κόσοβο).

Από την επιλογή των προσώπων εύκολο κανείς αντιλαμβάνεται την παραχάραξη της ιστορίας και τον αναβλύζοντα αλυτρωτισμό των Αλβανών (συμπεριλαμβανομένων επίσημων φορέων). 

Πριν τους αγώνες που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της UEFA, διενεργείται έλεγχος για πανό που έχουν πολιτικό, ρατσιστικό ή υβριστικό περιεχόμενο. Κατόπιν πιέσεων (καταγγελίας προφανώς) από σερβικής πλευράς αφαιρέθηκε το αμφιλεγόμενο για την ιστορία, πρόσωπο του Adem Jashari (UCK), ενώ οι υπόλοιποι 4 «Αλβανοι» ήρωες είχαν «τα μάτια και την καρδιά τους στους Αλβανούς ποδοσφαιριστές» , όπως ανέγραφε το μήνυμα στα αλβανικά.

Παρατίθεται σχετικό link από αλβανική ιστοσελίδα  syri.net, καθώς ουδεμία αναφορά υπάρχει από ελληνικό μέσο.

Υ.Γ. 1 Το περίεργο πανό έπεσε στην αντίληψή μου κάνοντας ζάπινγκ κατά τη διάρκεια της μετάδοσης του αγώνα από το cosmote tv. Δυστυχώς λόγω δουλείας δεν είχα χρόνο να το διερευνήσω νωρίτερα. Το κωμικοτραγικό της υποθέσεως (μάλλον  για κλάματα) είναι ότι κανένας επίσημος φορέας (ΕΠΟ, ΥΠΕΞ Ελλάδος), δεν αντέδρασε (όπως η πιο αδύναμη από εμάς Σερβία, με απτά αποτελέσματα) με συνέπεια να αλωνίζει απρόσκοπτα η αλβανική προπαγάνδα, που σε μερικά χρόνια θα την βρούμε απέναντί μας σε πιο σκληρή μορφή.

Υ.Γ. 2 Βρε τι τραβά ο καημένος ο Μεγαλέξανδρος, και Σκοπιανός και Αλβανός, με τόσα διαβατήρια θα τον κυνηγά η Ιντερπόλ.

Υ.Γ. 3 Διατηρώ τις επιφυλάξεις μου, σε περίπτωση που μέρος του νεόκοπου αλβανικού έθνους, συνειδητοποίησε την αρχαιοελληνική καταγωγή του (ιδιαιτέρως νοτίως του ποταμού Σκούμπι), και είναι έτοιμο να αποποιηθεί την αλβανική του ταυτότητα και να ζητήσει ένωση με την μητέρα πατρίδα.

Κοινοποίηση:
Total Page Visits: 439 - Today Page Visits: 1