Θα έπρεπε το Ινδικό Ναυτικό να συμμετάσχει σε αμυντικές ασκήσεις με το Ισραήλ και τη Γαλλία στη Μεσόγειο;

Θα έπρεπε το Ινδικό Ναυτικό να συμμετάσχει σε αμυντικές ασκήσεις με το Ισραήλ και τη Γαλλία στη Μεσόγειο;

04/04/2021 0 από Άρδην Δυτικής Ελλάδας
Άρθρο – μετάφραση το οποίο δημοσιεύτηκε στη Eurasian Times στις 14 Μαρτίου 2021 Στο άρθρο καταγράφεται το  αυξανόμενο ενδιαφέρον της Ινδίας για συμμετοχή σε κοινές ασκήσεις στην περιοχή της  Μεσογείου μαζί με Ισραήλ, Γαλλία, ΗΑΕ, Ελλάδα και Κύπρο. Γεγονός που αν εξελιχθεί θετικά αλλάζει τις γεωστρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή.

Θα έπρεπε το Ινδικό Ναυτικό να συμμετάσχει σε στρατιωτικές ασκήσεις με το Ισραήλ και τη Γαλλία στη Μεσόγειο;

Στιγμιότυπο από την άσκηση Noble Dina (Εικόνα: Twitter)

του Younis Dar*14 Μαρτίου 2021 στην The Eurasian Times

Για πρώτη φορά, τo ναυτικό του Ισραήλ, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Γαλλίας συγκεντρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα για να πραγματοποιήσουν κοινές αεροναυτικές ασκήσεις στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα.

Σε μια επίδειξη δύναμης, οι χώρες ασκήθηκαν σε ανθυποβρυχιακό πόλεμο και επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για να προετοιμαστούν από κοινού για τυχόν πιθανές απειλές στο μέλλον.

Πρέπει, ωστόσο, το Ινδικό Ναυτικό να συμμετάσχει σε μια τέτοια άσκηση στη Μεσόγειο; Ινδοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες φαίνεται να έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με αυτό.

Η άσκηση, “Noble Dina”, αποσκοπούσε στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ γειτονικών και φιλικών χωρών και στον εμπλουτισμό των επιχειρησιακών γνώσεών τους, δήλωσε στα ΜΜΕ ο Lt. Cmdr.  Amichai Rachamim, επικεφαλής ασκήσεων για το Ισραηλινό Ναυτικό, .

«Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν διάφορες ασκήσεις εκπαίδευσης στο θαλάσσιο περιβάλλον, που περιελάμβαναν προηγμένους ελιγμούς και σχηματισμούς, υποστήριξη και συνοδεία πλοίων, τακτικό πόλεμο, ανθυποβρυχιακό πόλεμο και επιχειρήσεις αεροναυτικής συνεργασίας, καθώς και άσκηση έρευνας και διάσωσης» ανέφερε δήλωση που εξέδωσε η κυπριακή κυβέρνηση.

Ήταν επίσης μια στιγμή για το Ισραήλ να ενισχύσει την παρουσία του στην ανατολική Μεσόγειο, λένε οι ειδικοί, προσκαλώντας περισσότερες γειτονικές Μεσογειακές χώρες. Το Ισραήλ σφυρηλατεί μια ισχυρή συμμαχία που θα μπορούσε να στοχεύει κατά της Τουρκίας.

Η Μεσόγειος Θάλασσα έχει επίσης δει σκηνές έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν μετά από επίθεση ενός ισραηλινού πλοίου κοντά στον Κόλπο του Ομάν. Το εβραϊκό έθνος κατηγόρησε το Ιράν για προσκόλληση εκρηκτικών στο πλοίο, την οποία το τελευταίο αρνήθηκε.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή της άσκησης ήταν η συμμετοχή της Γαλλίας, η οποία φαίνεται να αυξάνει τον ρόλο της στην περιοχή. Η Γαλλία αναμένεται επίσης να πραγματοποιήσει ναυτική άσκηση με την Ινδία και τα ΗΑΕ τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η οποία θα πραγματοποιηθεί στον Περσικό Κόλπο και στον Κόλπο του Ομάν.

Τα ΗΑΕ θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά στην άσκηση αυτή με την ονομασία  «Varuna», η οποία μέχρι στιγμής υπήρξε διμερής άσκηση στην οποία συμμετείχαν μόνο η Ινδία και η Γαλλία. Αυτό υποδηλώνει την αυξανόμενη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των ΗΑΕ, Ινδίας και Γαλλίας.

«Οι ναυτικές ασκήσεις που μπορούν να  φέρουν σε συνεργασία τη Γαλλία, τα ΗΑΕ, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Αυστραλία θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα σημαντικό μήνυμα στρατηγικής συνεργασίας που συνδέει μια τεράστια ωκεάνια περιοχή, από την Αυστραλία έως τη Γαλλία, περίπου 12.000 χιλιόμετρα», γράφει ο Seth J. Frantzman στη Jerusalem Post. .

«Διάφορες ερμηνείες αυτής της ομαδοποίησης χωρών ή το δυναμικό συνεργασίας που προκύπτει οι συνεργαζόμενες χώρες τείνουν να το ερμηνεύουν ως απάντηση σε μια πιο επιθετική Κίνα», προσθέτει.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι: Πρέπει η Ινδία να συμμετάσχει σε ασκήσεις όπως το “Noble Dina“, μαζί με το Ισραήλ, τη Γαλλία και την Ελλάδα, σε μια εμφανή προβολή ισχύος η οποία θα λειτουργεί ως αντίβαρο προς την Κίνα; Σε τελική ανάλυση, το Πακιστάν φτάνει μέχρι τη Μεσόγειο για να κάνει ναυτικές ασκήσεις με την Τουρκία, σε μια επίδειξη υποστήριξης.

Μιλώντας στους EurAsian Times, ο Αντιναύαρχος Shekhar Sinha (εν. αποστ.) ανέφερε: «Δεν νομίζω ότι η Μεσόγειος είναι η περιοχή που μας ενδιαφέρει. Νομίζω ότι η περιοχή ενδιαφέροντος της Ινδίας βρίσκεται στον Ινδο-Ειρηνικό, καθώς η κυβέρνηση το έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές, ειδικότερα τον Ινδικό Ωκεανό. Λοιπόν, αυτή τη στιγμή, δεν το βλέπω να συμβαίνει.

Το Ινδικό Ναυτικό συμμετέχει τακτικά σε πολυεθνικές ασκήσεις, όχι μόνο στον Ινδικό Ωκεανό αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ανησυχίες και το ενδιαφέρον της Ινδίας περιορίζονται στον Ινδικό Ωκεανό, ο οποίος καλύπτει μια τεράστια περιοχή και συνορεύει με πολλά εχθρικά έθνη, και δεν θα ήταν συνετό να δεσμευτούν κρίσιμες ναυτικές του δυνάμεις στη Μεσόγειο.

Η Ινδία έχει δει τους στρατηγικούς δεσμούς της να αναπτύσσονται εκθετικά με χώρες όπως το Ισραήλ, η Ελλάδα, η Γαλλία, ακόμη και η Κύπρος, ενώ έχει ήδη καλές σχέσεις με τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία.

Η συμμετοχή, ωστόσο, της Ινδίας σε ναυτικές ασκήσεις όπως το “Noble Dina” θα μπορούσε να είχε στείλει ένα ισχυρό μήνυμα τόσο στην Τουρκία όσο και στην Κίνα, και να ενισχύσει τον συνασπισμό που ήδη αναπτύσσεται στο πλαίσιο της QUAD.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ναύαρχο Sudhir Pillai (retd), η Ινδία ήταν μέχρι πρόσφατα πολύ σκεπτικιστική για τις πολυεθνικές ασκήσεις. «Η  συνεργασία Quad είναι μια σχετικά νέα ρύθμιση ασφαλείας όπου δρα πολυμερώς. Η Noble Dina φαίνεται να βρίσκεται εκτός των συνηθισμένων δραστηριοτήτων μας. 

Ο Pillai υποστηρίζει ότι το να προχωρήσουμε εντελώς και να συμμετάσχουμε σε μια μεσογειακή άσκηση δεν θα ενδιέφερε την Ινδία. «Οι περιοχές ενδιαφέροντος και οι περιοχές της Ινδίας καθορίζουν τον τρόπο και το πού λειτουργούμε σε τακτική και μόνιμη βάση. Η Μεσόγειος είναι αυτή τη στιγμή έξω », προσθέτει.

Στιγμιότυπο από παλαιότερη αεροναυτική άσκηση Varuna

Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι το παρόν σενάριο ασφαλείας στον Ινδο-Ειρηνικό απαιτεί άνευ προηγουμένου εταιρικές σχέσεις για το μπλοκ Quad, το οποίο θα πρέπει να προχωρήσει σε στρατιωτικές συμμαχίες.

«Ανεξάρτητα από το πώς διαδραματίζονται τα γεγονότα στον Ειρηνικό, στον πιθανό ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας, είναι δυνητικά αρκούντως ενδιαφέρουσα και στρατηγικής σημασίας η εικόνα μιας συμμαχίας που θα ξεκινά από την Αυστραλία έως τη Γαλλία, πέρα ​​από τον Ινδικό Ωκεανό και τον Κόλπο του Ομάν και στη συνέχεια μέσω Σουέζ προς την Ανατολική Μεσόγειο. Ανοίγεται έτσι ένας νέος υδάτινος διάδρομος που μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την Αυστραλία και την Ιαπωνία ή άλλα κράτη.», γράφει ο Seth J. Frantzman.

Η Ινδία έχει επίσης αναπτύξει τους διμερείς δεσμούς της με τα αραβικά έθνη τα τελευταία χρόνια, εν μέσω πολλών γεωστρατηγικών αναπροσαρμογών που προχώρησε. Με την ομαλοποίηση των δεσμών μεταξύ Ισραήλ και Αραβικού κόσμου, η Ινδία έχει αυξήσει τον κύκλο των φίλων της στην περιοχή του Κόλπου και η χώρα πρόκειται να αποκτήσει σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα γύρω από την περιοχή, η οποία συνορεύει με τη Μεσόγειο.

Επομένως, η συμμετοχή της σε ναυτικές ασκήσεις αποκτά γεωστρατηγικό ενδιαφέρον, στο βαθμό που η Μεσόγειος θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών της και να εξασφαλίσει τις εμπορικές οδούς μέσω του Κόλπου του Ομάν και της διώρυγας του Σουέζ, όπου το εμπόριο πρόκειται να ακμάσει βελτιώνοντας έτσι τους δεσμούς της με τις χώρες αυτές.

*O Younis Dar είναι ανταποκριτής – αναλυτής των Eurasian Times με έδρα το Δελχί. Ειδικεύεται σε θέματα που αφορούν το Κασμίρ αλλά αρθρογραφεί και για την άμυνα, το διάστημα και την τεχνολογία, το κλίμα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλα θέματα

 

Κοινοποίηση:
Total Page Visits: 408 - Today Page Visits: 1