To εικονογραφημένο μυθιστόρημα (κομικ) του Chris Jaymes για το ‘1821, Sons of Chaos

To εικονογραφημένο μυθιστόρημα (κομικ) του Chris Jaymes για το ‘1821, Sons of Chaos

04/04/2021 0 από Άρδην Δυτικής Ελλάδας

Ένας Καλιφορνέζος προβάλει και τιμά με το έργο του, σε όλη την ανθρωπότητα, τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Έρχεται να υπενθυμίσει στους ενδεείς γηγενείς εθνοαποδομητές ιστορικούς, πολιτικούς και δημοσιογράφους πως η Ελληνική Επανάσταση εξακολουθεί όχι μόνο να εμπνέει αλλά και να έχει παγκόσμια χαρακτηριστικά. Να υπενθυμίσει πως ο εθνικός και απελευθερωτικός της χαρακτήρας αποτελεί ιδεώδες έμπνευσης εμπεριέχοντας πανανθρώπινα μηνύματα όπως η ενότητα του λαού για τον αγώνα της απελευθέρωσης από τον Τούρκο κατακτητή.

Για όλους αυτούς τους λόγους παρουσιάζουμε σε μετάφραση από τη The National Herald τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Chris Jaymes σχετικά με έκδοση και τη συνολική προσπάθεια της γραφής του εικονογραφημένου μυθιστορηματικού βιβλίου του (graphic novel) για την ελληνική επανάσταση του 1821. 

Βιογραφικό σημείωμα του δημιουργού

Ο Jaymes γεννήθηκε στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια και πέρασε τα πρώτα του χρόνια στο Χάντινγκτον Μπιτς ως μοναχοπαίδι. Στην αρχή της εφηβείας του, ενώ εργαζόταν σε κατάστημα SCUBA ως Rescue Diver , άρχισε να έχει επιτυχία ως ερασιτέχνης skateboarder που τον οδήγησε στη βιομηχανία ψυχαγωγίας όπου άρχισε να εργάζεται ως ηθοποιός. Συνέχισε να παρακολουθεί το Berklee College of Music μελετώντας πιάνο και ενορχήστρωση και περιόδευσε με αρκετούς καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένης της Wanda Jackson , ως πιανίστας.

Το 2019, μετά από οκτώ χρόνια μελέτης και έρευνας, εκδίδει το Sons of Chaos , ένα ιστορικό εικονογραφημένο μυθιστόρημα με θέμα την Ελληνική Επανάσταση του 1821 βιβλίο το οποίο δημοσιεύθηκε παγκοσμίως, (χαρτόδετο 192 σελίδων), από τους IDW και Penguin Random House . Ο Jaymes έγραψε και δημιούργησε το βιβλίο με τον Ale Aragon να το μετατρέπει σε έργο τέχνης.

Τον Δεκέμβριο του 2020, εκδόθηκε στα ελληνικά, με τίτλο 1821: Παιδιά της Επανάστασης , από τις εκδόσεις Κάκτος (Kaktos Publishing)και κυκλοφορεί σε Ελλάδα και Κύπρο

Ο Chris Jaymes, συγγραφέας

Ο συγγραφέας Chris Jaymes με το γραφικό μυθιστόρημά του Sons of Chaos στο AthensCon. (Φωτογραφία: Χάρης Γκίκας)

O Ale Aragon, εικονογράφος

ΟAle Aragon, εικονογράφος του Sons of Chaos. (Φωτογραφία από την Jessica Elbaum)

Sons of chaos

To Sons of Chaos του Chris Jaymes, που απεικονίζεται από τον Ale Aragon, είναι εμπνευσμένο από την Ελληνική Επανάσταση. (Φωτογραφία από τη Stephanie Dillon)

Η συνέντευξη για τo εικονογραφημένο μυθιστόρημα του Chris Jaymes για το ‘1821 στη The National Herald

LOS ANGELES – Ο βραβευμένος συγγραφέας / σκηνοθέτης και φιλάνθρωπος Chris Jaymes δραστηριοποιείται τρεις δεκαετίες στον κλάδο της ψυχαγωγίας, ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας, και μέλος του συγκροτήματος καλλιτεχνικών ηχογραφήσεων του Capitol Records, Bootstraps. Το εντυπωσιακό γραφικό του μυθιστόρημα εμπνευσμένο από την Ελληνική Επανάσταση, Sons of Chaos, είναι τώρα διαθέσιμο στα Ελληνικά, μεταφρασμένο από τα Αγγλικά από τον Αλέξη Καλοφωλιά. Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κάκτος με τίτλο  1821: Τα Παιδιά της Επανάστασης. Το βιβλίο είναι μια εξαιρετική ιδέα δώρου για την 200ή επέτειο από την έναρξη της Επανάστασης. Ο Τζέιμς μίλησε στη The National Herald για το βιβλίο και για το πώς αισθάνεται που κυκλοφορεί στην Ελλάδα, μετά την πανδημία COVID, το 2020.

Συγκεκριμένα αναφέρει, «Αφού πέρασε σχεδόν μια δεκαετία σκεπτόμενος την ιστορία κάποιου άλλου λαού και την κουλτούρα του και στη συνέχεια δημιουργώντας ένα έργο γύρω από αυτήν, θεωρώ πως το πλέον κρίσιμο και εύθραυστο σημείο του έργου  είναι να συλληφθεί το συναίσθημα που προέρχεται από τον πληθυσμό για τον οποίο γράφει κάποιος. Αυτό αποτελεί και το πιο δύσκολο κοινό και αυτό είναι που καθορίζει σε απόλυτο βαθμό την τύχη του έργου, είτε πρόκειται για επιτυχία είτε για αποτυχία. Είναι υπέροχο γιατί το βιβλίο έγινε αποδεκτό μέσω πολυάριθμων κόμικς, δημοσιεύσεων και με μορφή βιβλίου σε όλη τη Βόρεια Αμερική, αλλά δεν θα σήμαινε κάτι παρά μόνο όταν το έργο έφτασε στην Ελλάδα  όπου “συναντήθηκε” για πρώτη φορά με το ελληνικό κοινό.

Η υποστήριξη που έχει λάβει το βιβλίο στην Ελλάδα ήταν η πιο ευχάριστη στιγμή μέχρι τώρα. Η ευλογία που οι ελληνικές εκδοτικές εταιρείες ενδιαφέρθηκαν να μεταφράσουν το βιβλίο και ότι το βιβλιοπωλείο PUBLIC ενδιαφερόταν για μια αποκλειστική συμφωνία, για την αρχική περίοδο κυκλοφορίας, ήταν απόδειξη ότι, ίσως, όλα αυτά τα χρόνια άξιζαν την προσπάθεια. Η ζεστασιά και η αποδοχή από άτομα στην Ελλάδα, με νέους φίλους που αυξάνονται συνέχεια από την περασμένη χρονιά, λόγω του βιβλίου, ξεπέρασαν κατά πολύ οτιδήποτε θα μπορούσα να ζητήσω ».

Ο Τζέιμς είπε στην TNH: «Μη γνωρίζοντας αρχικά τι θα μπορούσε να φέρει το 2020, για χρόνια το βλέμμα μου επικεντρώθηκε στο να  δημιουργήσω το εικονογραφημένο αυτό μυθιστόρημα (και πολλά άλλα έργα για το 1821 που σχετίζονται με το βιβλίο) ώστε να είναι έτοιμο να παρουσιαστεί στο κοινό στην επέτειο των 200 χρόνων (2021) από την απελευθέρωση της Ελλάδας. Η ειρωνεία είναι πως δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ και να προσβλέψω τους περιορισμούς που έπρεπε να αντιμετωπίσω στη δημιουργία ενός σεναρίου όπου οι συγγραφικές ελευθερίες μου αναστέλλονται σε επίπεδο πολύ υψηλότερο από οποιοδήποτε άλλο μετά από 200 χρόνια για εντελώς διαφορετικούς λόγους με εντελώς διαφορετικές προκλήσεις. Όλοι οι συντελεστές του έργου είχαμε “εκτροχιάσει” τις προσδοκίες μας για την προοπτική αυτού του έργου συμεριλαμβανομένου και εμένα του ίδιου. 

Το 2020 επρόκειτο να “γεμίσει” με πολλές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, όπου είχα προσκληθεί να μιλήσω στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, να διδάξω σε φοιτητές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και να ταξιδέψω σε όλη την Ελλάδα παρακολουθώντας εκδηλώσεις, γάμους, συνέδρια και φεστιβάλ, όλο το καλοκαίρι. Θα ήταν οι πρώτες μου στιγμές στην Ελλάδα μετά τους χειμερινούς μήνες και η πρώτη μου φορά που η σκέψη μου μου δεν θα  ήταν “φυλακισμένη” σε βιβλία, βιβλιοθήκες και έρευνα.

Ο Τζέιμς συνέχισε: «Όλα αυτά άλλαξαν τον Μάρτιο καθώς οι εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί να παρευρεθώ άρχισαν να με ενημερώνουν πως όλες είχαν αναβληθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο (λόγω της πανδημίας και του lockdown). Η ορμή που “χτίστηκε” γύρω από την προώθηση του έργου τα προηγούμενα χρόνια άρχισε να ξεφουσκώνει. Πολλές προγραμματισμένες δράσεις προώθησης περιορίστηκαν και μειώθηκαν όπως: οι συζητήσεις με την Ελληνική Όπερα, μετά από μήνες συζήτησης και ανάπτυξης μιας πιθανής όπερας γύρω από το βιβλίο, μια σειρά ντοκιμαντέρ που παρουσίαζε τις βασικές πόλεις του αγώνα του 1821 και ερευνούσε την εξέλιξη ενός έθνους μετά την επανάσταση καθώς και ένα έργο που επικεντρώνονταν αποκλειστικά στον Χορό του Ζαλόγγου.

και συνεχίζει στην εφημερίδα: «Η αρχική αντίδραση στη νέα μας πραγματικότητα ήταν επώδυνη και μας αιφνιδίασε όλους. Αυτή η πραγματικότητα μεταφέρθηκε γρήγορα από ένα μήνυμα που έλαβα από τον Ανδρέα Πεφάνη, τον επικεφαλής της Athenscon, ο οποίος είχε γίνει ένας από τους πιο στενούς Έλληνες φίλους μου μετά την παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα τον Δεκέμβριο. Σε επικοινωνία μας μου εξήγησε ότι είχε τον πατέρα του στο νοσοκομείο και ότι και οι δύο ήταν θετικοί σε τεστ COVID. Λίγες εβδομάδες αργότερα ο Ανδρέας είχε αναρρώσει, αλλά ο πατέρας του δεν ήταν τόσο τυχερός. Σε αυτό το σημείο, η πανδημία έγινε η νέα μου πραγματικότητα και τα σχέδια που έκανα το 2020 εξανεμίστηκαν.

 

 «Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, όλα τα σχέδια ακυρώθηκαν και άρχισα να εργάζομαι εθελοντικά με το CORE, ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ιδρύθηκε από τον Sean Penn. Αρχικά ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε με τον Δήμαρχο του Λος Άντζελες για τη δημιουργία μιας δωρεάν μονάδας δίσκου και προώθησής του μέσω COVID test sites σε ολόκληρη την κομητεία. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, η οργάνωση συγκέντρωσε -από 30 άτομα αρχικά- περίπου 900 άτομα και επεκτάθηκε από την Καλιφόρνια στη Νέα Ορλεάνη, το Σικάγο, την Ατλάντα, τη Νέα Υόρκη, το Ναβάχο και πολλές άλλες πόλεις. Κατά κάποιο τρόπο, η ανάγκη για απόσπαση της προσοχής μας, από την πραγματικότητα της πανδημίας, γρήγορα με γέμισε με σκοπό έχοντας  γίνει μέρος μιας εκπληκτικής ομάδας και δημιουργώντας μια νέα οικογένεια ανθρώπων για να μοιραστώ την αβεβαιότητα της πανδημίας.

και σημειώνει ότι «κατά κάποιον τρόπο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η εξέλιξη της ελληνικής έκδοσης κατάφερε να επιβιώσει, όπως έκανε και με πολλές από τις σχέσεις μου με οργανισμούς στην Ελλάδα, οι οποίες οδήγησαν στην έκδοση του βιβλίου στα ελληνικά καθώς και σε μια σειρά από διαδικτυακές ομιλίες τους τελευταίους μήνες. Οι συζητήσεις συνεχίζονται και η πρόθεση παραμένει ότι όχι μόνο αυτό το βιβλίο, αλλά και ορισμένα από τα άλλα έργα με θέμα 1821, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται.

Ο Τζέιμς λέει: «Οι δοκιμές του 2020 μας ανάγκασαν να δούμε τη ζωή μας με μια νέα προοπτική και με πολλούς τρόπους, για το καλύτερο ή το χειρότερο, αναγκασθήκαμε να περνάμε χρόνο μεταξύ μας και να αναγνωρίζουμε την αλήθεια της ύπαρξής μας. Οι ζωές που έχουμε δημιουργήσει για τον εαυτό μας, οι συνήθειες και οι εξαρτήσεις μας, έχουν εκτεθεί με τέτοιο τρόπο που είναι δύσκολο να αρνηθούμε και είναι αδύνατο να κρυφτούμε.”

και συνεχίζει : «Καθώς αναγκάστηκα να συνεχίσω να βλέπω τα γεγονότα του 1821 κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι συσχετισμοί ανάμεσα στην ελευθερία ή την έλλειψή της συνεχίζουν να εμφανίζονται και στις μέρες μας. Η επιμονή και το πείσμα ενός λαού που προσπαθεί να σταθεί δυνατός ενάντια στις βαθιές αβεβαιότητες. Η αιώνια ασάφεια του ποιος μπορεί να ζήσει ή να πεθάνει σήμερα – οι ερωτήσεις σχετικά με το πώς θα αλλάξουν τα πράγματα και πότε, φαίνεται να συσχετίζονται με τη σημερινή εποχή και παραμένουν επίκαιρα ζητούμενα, αν και ο αντίπαλος ήταν πολύ πιο απτός πριν από 200 χρόνια”.

«Αναφερόμενος σε αυτό, όσο περισσότερο κοιτάζω τα μοτίβα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ιστορίας όσον αφορά τους Έλληνες, φαίνεται ότι μέσα στο ελληνικό DNA υπάρχει κάποιο είδος ανεξήγητου – κάτι, που εμφανίζεται ξανά και ξανά όταν αντιμετωπίζει τα πιο δύσκολα εμπόδια. Όταν σπρώχνονται στον τοίχο από μια δύναμη που δεν φαίνεται να ξεπερνιέται και να νικιέται, κάπως οι Έλληνες καταφέρνουν να οργανωθούν, να ενωθούν και να ενδυναμώσουν, να βρουν έναν τρόπο να κάνουν θαύματα. Αυτό συνέβη το 1821 και αυτό χρειαζόμαστε ξανά τώρα περισσότερο από ποτέ.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερο παράδειγμα στη σύγχρονη ιστορία της δύναμης της ενοποίησης από την ελληνική επανάσταση του 1821. Ο κόσμος πρέπει να υπενθυμίζεται ότι όταν αντιμετωπίζει ένα ανυπέρβλητο σενάριο, μπορεί να επικρατήσει μέσω της ενότητας του λαού. Η δύναμη της ενότητας είναι η μόνη δύναμη που αψηφά τη λογική για ένα ύψιστο αγαθό.

«Και κατά κάποιο τρόπο, καθώς πλησιάζουμε το 2021, αυτό είναι ένα μάθημα που χρειαζόμαστε τώρα περισσότερο από ποτέ», κατέληξε ο Jaymes.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στη The National Herald. Περισσότερες πληροφορίες για τους Sons of Chaos και την έκδοση στην ελληνική γλώσσα, 1821: Τα Παιδιά της Επανάστασης, είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο: Sonsofchaos.com

Σύνοψη του βιβλίου “Τα παιδιά της επανάστασης”

Τα Παιδιά της Επανάστασης – graphic novel

Ο αγώνας των Ελλήνων για ανεξαρτησία ήταν μια σύγκρουση που επηρέασε ολόκληρο τον τότε κόσμο.

Σε αυτή την εικονογραφημένη εκδοχή των Chris Jaymes και Ale Aragon, ο γιος του Σουλιώτη αρχηγού Κίτσου Μπότσαρη, ο Μάρκος, μεγαλώνει αιχμάλωτος στο παλάτι του Αλή Πασά. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1821, επιστρέφει στη φωτιά της επανάστασης με σκοπό να οδηγήσει τον λαό του στη νίκη. Σε αυτό το ταξίδι προς την ελευθερία, θα σταθεί απέναντι στους δαίμονές του και θα γνωρίσει την αγάπη, την προδοσία, την εκδίκηση και τη δόξα. Τα Παιδιά της Επανάστασης είναι μια σκοτεινή αφήγηση ενηλικίωσης και εξιλέωσης, με φόντο την πάλη ενός λαού για ανεξαρτησία, και φέρνει στο προσκήνιο με πρωτότυπο τρόπο, μέσω μιας ιστορίας φαντασίας, ένα κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας που παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστο.

O Αμερικανός συγγραφέας/σκηνοθέτης Chris Jaymes δεν έχει σκοπό να διηγηθεί ή να καταγράψει με πιστότητα ένα κομμάτι της Ελληνικής Επανάστασης. Στέκεται με δέος απέναντί της, εμπνέεται από τις προσωπικότητες και τους ήρωές της, βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και δημιουργεί τη δική του περιπέτεια, με στόχο να κάνει γνωστό τον Αγώνα του 1821 μέσα από τη δράση, τη γοητεία και την ενέργεια του κόμικ σε όσους, πέρα από τα σύνορά μας, δεν τον ξέρουν ή γνωρίζουν ελάχιστα γι’ αυτόν. Να τους κεντρίσει το ενδιαφέρον γι’ αυτό το τόσο κοντινό, τελικά, παρελθόν μας που επέδρασε καταλυτικά στη ροή της παγκόσμιας ιστορίας.

Ο ίδιος, παρακινημένος από έναν Ελληνοαμερικανό φίλο του, ασχολήθηκε με το θέμα για δέκα ολόκληρα χρόνια. Μετά από σχολαστική ενασχόληση, μελέτη και βαθιά διερεύνηση των γεγονότων, ταξίδεψε από τα Ιωάννινα, το Σούλι και τη Γραβιά μέχρι το Ναύπλιο, τη Μάνη, τη Μονεμβασιά, τις Σπέτσες και την Ύδρα, πριν καταθέσει τη δική του ματιά και ιστορία, στην οποία έδωσε σάρκα και οστά η εξαιρετική εικονογράφηση του Αργεντινού δημιουργού Ale Aragon.

βιογραφικό συγγραφέα

Chris Jaymes: Ο βραβευμένος Αμερικανός συγγραφέας και σκηνοθέτης Chris Jaymes (@chrisjaymes), με βάση το Λος Άντζελες, κλείνει τρεις δεκαετίες παρουσίας στη βιομηχανία του θεάματος. Ως πιανίστας, υπήρξε μέλος της μπάντας Bootstraps (Capitol Records), ενώ ως ηθοποιός έπαιξε στις τηλεοπτικές σειρές «Lost», «Party of Five» κ.ά. Έχει κάνει την παραγωγή, γράψει και σκηνοθετήσει πολλές ταινίες και τηλεοπτικά σόου, ανάμεσά τους και την πολυβραβευμένη ταινία «In Memory οf My Father». Ale Aragon: Ο Αργεντινός εικονογράφος/κομίστας Ale Aragon (@ale_aragon_) έχει συνεργαστεί με τους εκδοτικούς οίκους Boom! Studios, Image Comics, Moonstone και Viper Comics, σε τίτλους όπως οι «Northlanders», «Deadpool», «28 Days Later» και «Hunter».

Πηγή: Public

Κοινοποίηση:
Total Page Visits: 481 - Today Page Visits: 1