Έρχονται τα πρώτα 80 αμερικάνικα Μ1117 (4×4) από Γερμανία

Έρχονται τα πρώτα 80 αμερικάνικα Μ1117 (4×4) από Γερμανία

04/01/2021 0 από Άρδην Δυτικής Ελλάδας

Το «πράσινο φως» για την απόκτηση των πρώτων τεθωρακισμένων οχημάτων τύπου Guardian 4 × 4 M1117 αναμένεται να ανάψει σύντομα με αποτέλεσμα η Ελλάδα να προστατεύεται ακόμη περισσότερο, αλλά χωρίς να ξοδέψει μια περιουσία. Τα 80 πρώτα οχήματα έρχονται από τη Γερμανία στον Έβρο και η αποδέσμευσή τους για την μετακίνηση θεωρείται πως θα γίνει με ταχείς ρυθμούς.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ έχουν ολοκληρώσει όλες τις σχετικές διαδικασίες και έχουν προετοιμάσει τα σχετικά έγγραφα, τα οποία έχουν σταλεί στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικού Εξοπλισμού και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ).

Στη συνέχεια θα προχωρήσει αμέσως η επόμενη φάση παραλαβής όπου κλιμάκια των Ενόπλων Δυνάμεων το οποίο θα μεταβεί στην Αμερική για να “κλείσει” και τη διαδικασία παραχώρησης και των υπόλοιπων οχημάτων. Ωστόσο πρέπει να τονιστεί πως τα γραφειοκρατικά εμπόδια (αυτή τη φορά από πλευράς Αμερικής) καθυστερούν τη διαδικασία και γίνεται αγώνας δρόμου από πλευράς του ΓΕΣ η παραλαβή τους να γίνει όσο το δυνατό συντομότερα.

Το καλοκαίρι του 2020, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση 1.200 μεταχειρισμένων τεθωρακισμένων οχημάτων σε άριστη κατάσταση για περίπου 70.000 ευρώ το καθένα σε μια στιγμή που η πραγματική τους αξία εκτιμάται σε τουλάχιστον 500.000 ευρώ το καθένα!

Η παραπάνω τιμή περιλαμβάνει το όχημα χωρίς εξοπλισμό αλλά με τους πυργίσκους, οπότε τα πολυβόλα και οι εκτοξευτές χειροβομβίδων θα είναι για τον Ελληνικό Στρατό να τα αποκτήσει και να τα εγκαταστήσει.

Η ευκαιρία για την προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων M1117 Guardian εντοπίστηκε από τους αξιωματούχους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που έκτοτε εργάζονται σιωπηλά μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Το M1117 Guardian είναι ένα θωρακισμένο όχημα που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και διαθέτει θωράκιση που μπορεί να αντέξει ακόμη και σε έκρηξη ορυχείων 5 κιλών, αλλά και σε σπασμένα κελύφη πυροβολικού 155 mm που εκρήγνυται σε απόσταση 15 μέτρων από το όχημα.

Το θωρακισμένο όχημα έχει επίσης ελαστικά “run flut”.

Το M-1117 Guardian αναπτύχθηκε ως ελαφρύ όχημα και η παραγωγή του ξεκίνησε το 1999. Με άλλα λόγια, πρόκειται για οχήματα ηλικίας περίπου 20 ετών με αξία απόκτησης άνω των 800.000 $.

Το M-1117 ζυγίζει 13,4 τόνους και έχει μήκος 6 μέτρα, πλάτος 2,6 μέτρα και ύψος 2,6 μέτρα.

Το όχημα τροφοδοτείται από έναν κινητήρα ντίζελ 8,3 λίτρων Cummins που παράγει 260 ίππους και έχει μια τεράστια ροπή που μπορεί να γίνει αντιληπτή.

Η μέγιστη ταχύτητά του φτάνει τα 100 χιλιόμετρα την ώρα και η έκδοση του οχήματος που θα λάβει ο Ελληνικός Στρατός θα μπορεί να μεταφέρει έως και πέντε άτομα.

Το όχημα προσφέρει στο πλήρωμα όραση 360°, διαθέτει σύστημα κλιματισμού και η θωράκιση του είναι κεκλιμένη ώστε να πυροδοτεί πυραύλους κατά των δεξαμενών. Είναι προστατευμένο για χημικό και βιολογικό πόλεμο όχι όμως και για πυρηνικό. Η ασπίδα του δαπέδου έχει επίσης μια κλίση για την απομάκρυνση της εκρηκτικής ισχύος που δημιουργείται από έκρηξη, ενώ βοηθά επίσης στην κίνηση σε λάσπη και νερό.

Πηγές: www.armyrecognition.com, tekdeeps.com

Κοινοποίηση:
Total Page Visits: 462 - Today Page Visits: 1