Ένας κόκκος άμμου στη μηχανή

Ένας κόκκος άμμου στη μηχανή

03/28/2021 0 από Άρδην Δυτικής Ελλάδας

Κάντε κλικ στον παραπάνω σύνδεσμο


Μπορείτε να παρακολουθήσετε στο ERTFLIX το σπουδαίο ντοκιμαντέρ για τις επιπτώσεις του covid-19 στον πλανήτη μας.

Καταδεικνύονται οι αδυναμίες του σύγχρονου αφηγήματος της παγκοσμιοποίησης.  Ένα αφήγημα που συνεπήρε κυρίως τις οικονομικές, πολιτικές αλλά και κατεστημένες ελίτ του κόσμου.

Ήταν αρκετός ένας βιολογικός μηχανισμός που προϋπάρχει του ανθρώπου σε αυτό τον πλανήτη,  ο ιός,  για να αποκαλύψει τις παθογένειες της παγκοσμιοποίησης και να άρει την ψευδή βεβαιότητα του ανθρώπου για κυριαρχία πάνω στον πλανήτη.

Δίπλα στις βεβαιότητες της τεχνολογίας ήρθε η αβεβαιότητα.  Δίπλα στην πεποίθηση ενός ισχυρού και ημιθεϊκού ανθρώπου ήρθε ο φόβος και ο θάνατος. Και έτσι αποδείχτηκε η ευθραυστότητα ενός οικονομικού συστήματος που φάνταζε ανίκητο. Η παγκοσμιοποίηση κλονίστηκε ανεπιστρεπτί.

Ένας κόκκος άμμου στη μηχανή

Ανάλυση από Ertflix
Το ντοκιμαντέρ ταξιδεύει στην Ευρώπη, την Αφρική, την Αμαζονία, την Ασία.

Μιλά με ειδικούς για να γίνει εξιστόρηση των γεγονότων.

Εκμεταλλεύεται τη διαφωτιστική εμπειρία που ονομάζεται “ιός”, ώστε να εξετάσει σε τι σημείο έχει φτάσει το σύστημά μας, ένα σύστημα που βασίζεται στο κέρδος και τις κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες.

Σε κάθε στάδιο του ταξιδιού, ο ιός αποκαλύπτει μια ευπάθεια του συστήματος.

Και τα γεγονότα είναι εμφανή: Η «Μηχανή» δυσλειτουργεί και χωρίς τον κόκκο άμμου. Οι ζημίες που προκαλεί στον πλανήτη και την κοινωνία μας είναι πιο σοβαρές απ’ αυτές που επιφέρει ο ιός. Αν δεν καταφέρουμε να χειριστούμε τον ιό, τι θα κάνουμε με τις πραγματικές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε;

Την υπερθέρμανση του πλανήτη, το τέλος των ορυκτών πηγών ενέργειας, την εξαφάνιση της βιοποικιλότητας, κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές.

Όταν ο σοφός δείχνει τη Σελήνη, ο τρελός κοιτά το δάχτυλο, σύμφωνα με την παροιμία.

Ενώ τα ΜΜΕ ασχολούνται συνέχεια με τον «κόκκο άμμου», αυτό το ντοκιμαντέρ ενδιαφέρεται για τη «Μηχανή».”

Μια συμπαραγωγή του 2021 του ARTE και της ZORN PRODUCTION.”

Κοινοποίηση:
Total Page Visits: 329 - Today Page Visits: 1